Reciprociteti tregtar sikur sulm kamikaz i dështuar

Bardhyl Salihu

Qeveria e Kosovës është në prag të imponimit të masave reciproke tregtare ndaj Serbisë dhe Bosnjës dhe Hercegovinës, mirëpo ajo as që është lodhur ta arsyetoj këtë hap. Zyrtarë të saj kanë thënë vetëm që “është në interes kombëtar”, pa shpjeguar si qenka kështu, çka do të thotë “interesi kombëtar”, a ka kontradikta në mes interesave të individëve brenda “interesit kombëtar”, dhe nëse po, kush ka të drejtë. Zyrtarët qeveritarë gjithashtu kanë thënë që kjo masë e pasqyron qëndrimin tregtar të Serbisë dhe Bosnjës, pa shpjeguar pse pasqyrimi i qëndrimeve të vendeve tjera është i arsyeshëm. Imitimi i vendeve fqinjë nuk është akt i cili arsyetohet vetvetiu.

Continue reading “Reciprociteti tregtar sikur sulm kamikaz i dështuar”

Zgjedhjet e 8 Majit: epilog

Kam shkruar për zgjedhjet vendore të 8 Majit kur idiotësirat fluturonin gjatë fushatës dhe tani erdhi çasti të shkruaj dy rreshta në mbyllje të procesit. E di që zgjedhjet ende nuk janë mbyllur dhe madje që pjesa më ‘interesante’ dhe për shumëkënd e papritur e tyre – protestat – sapo ka filluar. Por këto nuk kanë rëndësi sepse as rezultati përfundimtar dhe as ecuria e mëtejshme e protestave nuk do ndryshoj atë që mendoj për këto zgjedhje. Pra, ç’mund të thuhet?

Continue reading “Zgjedhjet e 8 Majit: epilog”

Të ndajmë socialistët e sinqertë nga bandat e kriminelëve

Etjon Basha

Më duket e përshtatshme që në prag të zgjedhjeve vendore që do mbahen në nesër të hedhin një shikim mbi socialistët (jo ata të partisë, ata të teorisë) dhe gjysmë-socialistët që na rrethojnë, e që do shkojnë tufa-tufa të votojnë e të votohen nesër.

Continue reading “Të ndajmë socialistët e sinqertë nga bandat e kriminelëve”

Miti që shteti është zgjidhja

Bardhyl Salihu

(Përgjigje ndaj shkrimit “Dy mitet e sektorit privat” nga Besnik Pula)

Ideja që Qeveria e Kosovës është e udhëhequr nga principet e tregut të lirë është njëra prej thënieve më pavenda që mund të thuhet sot për të. Vetëm pse Qeveria e ka përpiluar një dokument të shkurtër në të cilin e parashtron synimin për të privatizuar ndërmarrje publike, që përbën veçse një imtësinë të një plani liberal të mirëfilltë, nuk do të thotë fare qe ky plan do të vihet në veprim. Të gjithë e dimë sa pak nga synimet dhe ligjet e shkruara deri më tani janë implementuar. Ne i përqeshim haptazi synimet e Qeverisë për ta mbajtur fjalën, si për shembull premtimin për rritjen e pagave në sektorin publik, por tani papritmas z. Pula na qenka i bindur që ata e kanë me mend ta realizojnë planin e tyre “liberal”.

Continue reading “Miti që shteti është zgjidhja”