Myth Busting in Kosovo

Bardhyl Salihu

Kosovo is Europe’s newest country after declaring independence from Serbia in 2008. It is at the same time Europe’s poorest country—with unemployment approaching a staggering 49% and around 30% of the population living below the “poverty line.” However, as bad as Kosovo’s standard of living may be, it nevertheless is an example which can debunk many myths in economics. This is so because while the Government is heavily involved in the economy, it still lacks the power to legislate and enforce many standard European or Anglo-Saxon economic regulations. Yet despite the absence of these allegedly “essential” Government interventions, the economy still lives.

Continue reading “Myth Busting in Kosovo”

Pafytyrësia e pabesueshme e universiteteve publike

Etjon Basha

Mbrëmë në edicionin kryesor të lajmeve më zuri veshi një lajm që më la pa fjalë:

një shoqëri gjermane po bën vlerësimin e universiteteve Shqiptare, dhe pritet të botojë përfundimet e studimit të saj në fillim të Korrikut. Ç’ka këtu për tu skandalizuar? Lejomëni të sqarohem.

Continue reading “Pafytyrësia e pabesueshme e universiteteve publike”

Reforma disi më pak gjysmake e sektorit energjitik: tri pyetje për ekspertët kundër privatizimit të digave

Etjon Basha

Nuk vajti as dita që kur qeveria shpalli futjen ne proces privatizimi te disa digave të mëdha në vend, dhe ja ku gjendemi edhe në Shqipëri përballe histerisë anti-kapitaliste që u vërtetua në Kosovë me rastin e privatizimit të PTK-së. Dje dhe sot ekspertë të ndryshëm japin argumentet e tyre se pse kjo shitje do jetë gabimi më i madh në historinë e Shqipërisë, ndërkohë që partia më e madhe në vend (në opozitë, tani port tani) kërcënon se privatizimet do anulohen në çast sapo ajo të marrë pushtetin.

Continue reading “Reforma disi më pak gjysmake e sektorit energjitik: tri pyetje për ekspertët kundër privatizimit të digave”