A e shkaktoi derregullimi financiar krizën ekonomike?

Bardhyl Salihu

Derregullimi—zvogëlimi i rregullave kufizuese të shtetit mbi tregjet—është shpjegimi më i përhapur për shkaqet e krizës ekonomike. Edhe pse sot në ShBA ekzistojnë 115 agjenci rregullative kurse prej viteve ’80 për çdo derregullim janë shtuar katër rregulla tjera, ky shpjegim megjithatë është bërë material për kundërshtarët e kapitalizmit dhe tregut të lirë. Sipas kundërshtarëve prandaj, kapitalizmit i duhet rregullim i fortë nga shteti në mënyrë që “ekseset” e tij të mos shkaktojnë kriza ekonomike.

Continue reading “A e shkaktoi derregullimi financiar krizën ekonomike?”

Përrallat e së shkuarës dhe gafat e së tashmes

Etjon Basha

 

Nëse do të na duhej të veçonim besimet që na ka dëmtuar më shumë ne Shqiptarëve që prej Pavarësisë e deri më sot, dy të tillë do qëndronin mbi gjithë të tjerët. I pari, që ruajtja dhe zhvillimi i identitetit kulturor rajonal tregon prapambetje dhe duhet harruar në favor të një identiteti e kulture monolitike shqiptare, dhe së dyti, që shqiptarët kanë arritur të fitojnë ndonjë betejë më peshë gjatë këtij shekulli vetëm me forcat e tyre.

Continue reading “Përrallat e së shkuarës dhe gafat e së tashmes”