A janë shërbimet mjekësore “e drejtë”?

Bardhyl Salihu

Dje Gjykata Supreme e Shteteve të Bashkuara të Amerikës mori një vendim të madh kur vendosi që ligji për sigurimin shëndetësor të detyrueshëm të propozuar nga Demokratët e Barack Obamës (i njohur gjerësisht si Obamacare) është në pajtim me Kushtetutën.

Obama e nxiti krijimin dhe aprovimin e ligjit si pjesë e agjendës së tij Demokrate e cila bazohet në qëndrime majtiste e progresive, që përkrahin idenë që shërbimet mjekësore janë “e drejtë” e secilit individ. Inspirimin për këtë ligj Obama e mori nga ligjet e ngjashme në Evropë, të ndërtuara mbi parimet social-demokrate me po të njëjtën ide.

Continue reading “A janë shërbimet mjekësore “e drejtë”?”

Evropa e së nesërmes

Etjon Basha

Asnjëri prej nesh nuk  ka pasur nderin e të qenit gjallë në gjysmën e parë të shekullit të XX kur Gjermania fitoi një pozitë aq të fortë në kontinent sa u deshën dy luftëra të përbindshme për ta ndalur dominancën e saj. Nuk duhet harruar që ato që lexojmë sot mbi ato kohë janë produkte të propagandës së fitimtarëve të dy Luftërave Botërore.

Por ja që çastin e tretë kur gjermanët po fitojnë dominancë në kontinent po e shohim me sytë tanë, dhe mund të thuhet me plotë gojën që fajin për këtë e kanë padyshim vetë evropianët e askush tjetër.

Continue reading “Evropa e së nesërmes”

Idiotësi nacionaliste

Bardhyl Salihu

Me fillimin e kampionatit evropian të futbollit Euro 2012, koleksionit të gjerë të idiotësive nacionaliste në Kosovë i është rikthyer ideja që duhet të bëhet tifo vetëm për kombëtaret shtetet e të cilave e kanë njohur pavarësinë e Kosovës (p.sh. Anglinë, Gjermaninë, Portugalinë) kurse duhet të kundërshtohen kombëtarët e shteteve që janë kundër pavarësisë (p.sh. Spanja e Greqia).

Si tifoz i kombëtares spanjolle, më është thënë kjo kritikë vazhdimisht deri sa më është bërë bozë sepse një mendim i tillë nuk është asgjë tjetër veçse një reagim irracional i udhëhequr nga nacionalizmi patologjik që shqiptarët e Kosovës e ndjenjë në mungesë të kapitalit intelektual dhe mendimit të mirëfilltë për zhvillim dhe mirëqenie. Continue reading “Idiotësi nacionaliste”

“Internetifikimi” i Shqipërisë dhe përrallat socialiste

Etjon Basha

Uroj të dal i gabuar  por po vërej gjithnjë e më shpesh – dhe ç’është më e keqja kryesisht te brezi më i ri – tendencën për të ri-glorifikuar gjysmë-shekullin e regjimit socialist të Hoxhës. Megjith të këqijat dhe ‘teprimet’ e tij, së paku Hoxha na paska qenë ‘lider dhe patriot’ dhe arritjet e regjimit në shumë fusha na qenkan ‘të padiskutueshme’.

Continue reading ““Internetifikimi” i Shqipërisë dhe përrallat socialiste”