Kriza e ardhme monetare dhe ‘skandali’ i LIBOR-it

Etjon Basha

Për të festuar pushimet që afrojnë (së paku për autorin tuaj të dashur), le të bëjmë një analizë të dy ngjarjeve më rëndësishme të javës.

Lum si ne!

1)      Dje Banka e Shqipërisë uli normën bazë të interesit të lekut deri në 4%, vlera më e ulët në historinë e lekut (realisht norma bazë e interesit ka qenë shumë më e ulët se kaq në fillim të viteve ’90 kur Shqipëria vuajti inflacion treshifror, por atëherë askush nuk i maste këto tregues).

Kjo masë monetare e skajshme është menduar për të rritur më tej sasinë e parasë në qarkullim. Kur kemi diskutuar mbi krizat financiare kemi parë dhe faktorët që nuk e lejojnë Shqipërinë të përfshihet nga to, por ja që masa e fundit e Bankës së Shqipërisë vjen në çastin më të keq të mundshëm për ekonominë Shqiptare, kur ndikimi i atyre faktorëve është minimizuar.

Continue reading “Kriza e ardhme monetare dhe ‘skandali’ i LIBOR-it”

Problemi i mbipunësimit

Etjon Basha

Kemi theksuar disa herë (1,2) në këtë blog që problemi i ‘papunësisë’ në Shqipëri dhe Kosovë nuk aspak problem papunësie por pagash të ulëta. Kemi parë që niveli i pagave përcaktohet nga stoku i kapitalit për punëtor në ekonomi, dhe që rruga e vetme për të rritur pagat do jetë rritja e investimeve (kryesisht të huaja) në ekonomitë e shqiptarëve.

Mirëpo stoku i kapitalit për punëtor mund të rritet edhe në një mënyrë tjetër, dhe sa më shumë që njoh tregun e punës në Shqipëri aq më shumë bindem që kjo metodë do ishte gjithashtu shumë e vlefshme dhe e shpejtë: e kam fjalën për uljen e numrit të punëtorëve.

Continue reading “Problemi i mbipunësimit”

Idiotësi nacionaliste, pjesa e dytë

Bardhyl Salihu

Einsteini famshëm kishte thënë: “Vetëm dy gjëra nuk kanë fund, universi dhe idiotësia njerëzore, dhe nuk jam i sigurt për të parën.” Ky citat më kujtohet sa herë lexoj ose dëgjoj për idiotësi të reja nacionaliste në Kosovë, të cilat me të vërtetë nuk kanë fund.

Më e reja në koleksionin e madh është kontradikta qesharake në mesin e ideve si ato të  Lëvizjes VETËVENDOSJE! të cilët në vete i ngërthejnë dy elementet më të këqija ideologjike: nacionalizmin dhe socializmin.

Nacionalistët dhe socialistët nuk heshtin së llomotituri idenë proteksioniste, klishe dhe të gabuar, që deficiti tregtar është i dëmshëm për Kosovën dhe që e vetmja rrugëdalje ekonomike për vendin është rritja e eksporteve. Në anën tjetër, ata kërkojnë bashkimin e Kosovës me Shqipërinë. Continue reading “Idiotësi nacionaliste, pjesa e dytë”

Mungesa kronike e muajit: uji

Bardhyl Salihu

“Nëse e lë Shkretëtirën e Saharës nën menaxhimin e shtetit, brenda 5 viteve nuk do të ketë më zall.”

—Milton Friedman

Mungesa e ujit prej mbrëmjes deri në mëngjes në Prishtinë nënkupton që qyteti evropian është më shumë afrikan sepse është ngjashëm i privuar nga kushtet themelore për jetesë. Tani në vapën më të madhe, kur uji është më se i nevojshëm, mungesat kronike veç sa janë shtuar.

Reagimi i qytetarëve është pasiv dhe mbi të gjitha i drejtuar gabimisht. Pasiv sepse nuk ka organizim të mirëfilltë për ndalimin e përdhosjes së dinjitetit të tyre. I drejtuar gabimisht sepse pak kush ndalet të mendoj pse mungesat kronike (uji, rryma, ngrohja, etj.) nuk janë asnjëherë pjesë e sektorit privat por gjithmonë atij shtetëror.

Continue reading “Mungesa kronike e muajit: uji”