Mesazhi i fshehur i 100-vjetorit

Bardhyl Salihu

“Patriotizmi i vërtetë nënkupton dëshirën për ta kundërshtuar shtetin kur e ka gabim.”

Ron Paul

“Detyra e patriotit është ta mbrojë vendin e tij nga shteti i tij.”

Thomas Paine

Nxitja prapa luftës shekullore kundër pushtuesve osmanë ishte mendimi që shtypja e lirive dhe varfërimi ekonomik janë rezultat i faktit që osmanët e jo shqiptarët janë në krye të shtetit. Prandaj, me largimin e osmanëve e me vendosjen e shqiptarëve në krye të shtetit, pritej që liritë individuale të mos cenoheshin më si dhe të fillonte ringjallja ekonomike.

Por, pavarsia erdhi më 1912 dhe përkundër përmirësimeve atykëtu problemet nuk u larguan pasi që shqiptarët ende shtypeshin nga shteti i tyre dhe ende ishin të varfër. Shkrimtari Petro Marko shkruan në autobiografinë e tij Intervistë me vetveten për shkeljet e lirive civile gjatë periudhës së Ahmet Zogut kurse pëkundër investimeve infrastrukturore (të financuara nga qeveria italiane për ta ruajtur ndikimin e saj mbi Zogun) mirëqenia e shqiptarit të rëndomtë nuk i rrit. Pas Zogut erdhi njëra prej periudhave më të tmerrshme për popullin shqiptar dhe të tjerat janë, siç thonë, histori. Continue reading “Mesazhi i fshehur i 100-vjetorit”

100 vitet e ardhme

Etjon Basha

Në pak ditë do festohet 100 Vjetori i Pavarësisë së vendit. Për shumëkënd, përveç atmosferës së festës, kjo ngjarje jep shkas për të reflektuar mbi bilancin e shekullit të parë të pavarësisë, mësimeve të nxjerra nga përvoja dhe, si rrjedhojë, dhe rekomandimeve për një shekull më të mbarë në vijim.

Nëse më lejohet devijimi nga modestia, më poshtë do jap edhe unë nëntë rekomandimet e mia (prej të cilave katër me rendësi jetike) që, gjithnjë sipas mendimit tim, të vetme do siguronin mbarëvajtjen e shekullit të dytë të Pavarësisë Shqiptare. Nuk duhet harruar që një kombi varfër e i pazhvilluar është në vijimësi pre e lehtë e presionit të jashtëm, dhe që në kushtet kur Shqipëria do mbetej vrimë e zezë në Evropë për nga pasuria, mbijetesa kulturore e Kombit nuk do mund të merrej si e mirëqenë. Kështu, jo vetëm për të siguruar jetesën e brezave në vijim, pro dhe tejçimin e vetë Kulturës Kombëtare, mbetem i bindur që gjatë shekullit në vijim, Shqiptarët do duhet të ndërmarrin këto reforma (për lexuesit e rregullt, nuk ka ndonjë surprizë).

Continue reading “100 vitet e ardhme”

Privatizimi: procesi, tregu, dhe definicioni i suksesit

Bardhyl Salihu

Me shitjen e shpërndarësit të vetëm të energjisë elektrike (KEDS), janë rikthyer zhurmat kundër privatizimit në Kosovë. Përkrahësit e privatizimit (si ne në këtë blog) po akuzohen që përkrahja e tyre përfshinë në mënyrë implicite dhe eksplicite përkrahjen edhe për mënyrën apo formën se si po ndodhë privatizimi në Kosovë.

E vërteta është që përveç synimit për privatizimin e ndërmarrjeve shtetërore, përkrahësit e privatizimit dhe Qeveria e Kosovës nuk kanë asgjë tjetër të përbashkët. Madje, as parimin për privatizim nuk e kanë të përbashkët sepse impulsi prapa privatizimit në anën e Qeverisë nuk është ndonjë qëndrim apo parim ekonomik, por nevoja urgjente dhe ad hoc për t’i mbuluar shpenzimet shtetërore, kryesisht ato të ndërtimit të rrugëve. Continue reading “Privatizimi: procesi, tregu, dhe definicioni i suksesit”

Armiku i madh i qytetërimit: çmimi i diskutueshëm!

Etjon Basha

Nga përvoja e hidhur e kërkimit të një shtëpie për tu blerë, një tjetre me qera dhe të një automjeti, mund të them me siguri që rastet kur në Shqipëri gjen një çmim të afishuar që e meriton emrin “çmim” numërohen me gishtat e dorës. Sa herë me ka ndodhur të jem tërhequr nga një automjet por jam shkurajuar nga çmimi i afishuar, vetëm për të parë me tej sesi pronari ishte i gatshëm të zbriste qindra euro prej këtij çmimi pa nisur mirë diskutimin! Dhe në fakt çmimi përfundimtar i makinës që bleva ishte dukshëm më i ulët se ai i afishuari. Përvoja pra, na mëson që është e udhës të flasës kokë më kokë me shitësit për të ‘zbuluar’ çmimin real të mjetit, i cili shumë mirë mund të ishte afishuar që në fillim.

Continue reading “Armiku i madh i qytetërimit: çmimi i diskutueshëm!”