Dy fjalë për pasuesit e CEZ-it dhe ACR-së

Etjon Basha

Ta paçim borxh!
Ta paçim borxh!

SHËNIM: Ky postim është shkruar para disa muajsh, kur lajmet e trajtuara qenë ende korrente, dhe vetëm tani po botohet në blog. Me përjashtim të problemeve edhe më serioze të CEZ-it në Bullgari, pak gjë ka ndryshuar nga çasti i shkrimit.

Dy “dështime” të bujshme të strategjisë së privatizimit në Shqipëri janë evidentuar së fundmi.

Së pari vjen rasti i firmës ACR e cila pat përfituar një konçesion për shfrytëzimin e minierës së kromit në Bulqizë, dhe rishtazi e humbi këtë licencë e do zëvendësohet nga një biznesmen i mirënjohur shqiptar. Debati i këtyre ditëve domosdo është sjellë rreth gjendjes së mjeruar në të cilën kjo firmë e ka lënë pasurinë që mori ne shfrytëzim: se si është investuar fare pak në sigurinë e minierës e në përtëritjen e stokut minerar. Dëmi nga kjo mungesë investimesh mund të shkojë deri aty sa të cënojë përjetësisht prodhimin në këtë minierë.

Megjithëqë largimi – me gjithë gjasat i merituar – i ACR-së po mbahet si dështim i turpshëm i privatizimit, ky pretendim është fare qesharak. Në këtë blog kemi diskutuar pareshtur mbi problemin  madh që dhëna me koncesion krijon duke i hequr ‘pronarit’ privat nxitjen për të ruajtur vlerën kapitale të asetit. Madje, që kur po kjo firmë u godit nga një grevë masive e minatorëve kemi shkruar se si kushtet mjerane të punës, që sot dolën tërësisht në dritë, vinin veç si pasojë e mos-privatizimit të vlerës kapitale të minierës, por vetëm të flukseve monetare.

Kështu, dështimi i koncesioneve ka qenë paralajmëruar nga cilido kupton diçka nga ekonomia dhe financa. Jo vetëm që largimi i ACR-së nuk duhet të ndalë hovin privatizuar, por ky hov duhet më së pari të zëvendësojë gjithë kontratat konçesionare ende në fuqi me kontrata ta plota privatizimi. Në të kundërt, do kemi 1000 raste të tilla në vitet e ardhme, dhe të gjitha do i faturohen ‘tregut privat’.

Ligjet e ekonomisë vlejnë edhe për gjermanët
Ligjet e ekonomisë vlejnë edhe për gjermanët

Continue reading “Dy fjalë për pasuesit e CEZ-it dhe ACR-së”