ekonomi

Paradoksi politik i VETËVENDOSJE!-s

Nëse ndërkombëtarët janë kolonizatorë dhe duhet të largohen e ta lënë Kosovën të vetëqeveriset, si do të mbrohet Kosova ushtarakisht? Është e qartë që Serbia do të futet në Kosovë nëse KFOR-i nuk është aty. Ajo madje veç është e përfshirë ushtarakisht në veri edhe përkundër prezencës së KFOR-it. Vetëm një alternativë ekziston: ajo që është përdorur kur ka filluar lufta çlirimtare. Por nëse ajo alternativë ka dështuar gjatë luftës dhe si rezultat është kërkuar intervenimi i ndërkombëtarëve, atëherë çfarë arsyeje kanë lindur sot që na bëjnë të mendojmë se mund të funksionoj? Shqiptarët janë shumë pak të armatosur sot (pas çarmatosjes më 1999) dhe më pak të prirë për të luftuar pasi që e kanë krijuar një mirëqenie deri diku, të cilën nuk dëshirojnë ta rrezikojnë me konflikt fizik që ua përkujton atyre tmerret e 1998-99. (Ndaluni për një moment dhe pyetni veten a jeni të gatshëm ta përjetoni një konflikt të ngjashëm me atë para 11 viteve).

A është Shqipëria e gatshme ta mbroj Kosovën ushtarakisht? Shqipëria s’ka qenë e gatshme ta bëjë këtë gjatë luftës (përveç ndihmës nominale me armë) dhe ka pak arsyeje për të besuar se do ta bënte sot. Ashtu si në Kosovë, edhe në Shqipëri politikanët janë tërësisht të korruptuar e të shantazhuar dhe interesi i tyre kryesor nuk është mirëqenia e popullit shqiptar. Do të ishte naive të besohet që Berisha & co. do t’i rezistonin presioneve ndërkombëtare për të mos intervenuar në Kosovë. Ndërkombëtarët në anën tjetër do t’i bënin atyre presion sepse do të synonin ta arsyetonin prezencën e tyre të mëparshme në Kosovë duke vënë në pah nevojën që Kosova e ka për ndihmë. Nëse Shqipëria do të lihej të intervenonte, kjo nevojë për ndihmë do të shuhej. Ndërkombëtarët kanë mjete të forta për ta shantazhuar Shqipërinë, duke filluar prej informatave që i kanë për aferat e politikanëve e deri te çelësi i hyrjes në BE. Por edhe nëse përfshihet Shqipëria për të na mbrojtur, do të jetë e vështirë të luftohet kundër Serbisë sepse është thjeshtë ushtarakisht më e fortë. Edhe po të shmangej okupimi i plotë, kontrolli territorial mbi Kosovën do të ishte padyshim më i vogël se tani. Kjo e gjitha pa e llogaritur koston e luftës të cilët tani të gjithë e dimë.

Levizja VETËVENDOSJE! shpesh na tregon për problemet në Kosovë por rrallë herë për zgjidhjen e tyre.Sa do që ndërkombëtarët po i shkelin të drejtat tona, largimi i tyre do të nënkuptonte largimin e KFOR-it dhe si rezultat ri-fillimin e luftës. Është e qartë që e vetmja rrugëdalje nga situata e tanishme është ndërtimi i forcave ushtarake të cilat në të ardhmen do të jenë të gatshme të na mbrojnë. Por meqë për ndërtimin e forcave të tilla përgjegjës janë ndërkombëtarët, dhe meqë ata e kanë aprovuar vetëm një forcë simbolike (FSK-në), është e qartë që ne s’do t’i kemi këto forca dhe do të vazhdojmë të jemi të varur në KFOR-in. E ardhmja ynë është e zymtë.