E vërteta e hidhur e Preshevës

Etjon Basha

3

Aksioni i Xhandarmërisë Serbe që shkatërroi  Përmendoren e të rënëve të Ushtrisë Çlirimtare të Preshevë, Medvegjës dhe Bujanovcit shkaktoi dhe reagimet e ashpra që priteshin. Se ç ‘qëllim fshihet pas këtij provokimi është e pamundur të thuhet me siguri, ndonëse qarkullojnë teori të shumta.

Ndofta i gjithë aksioni kryhet si pasojë e konflikteve të brendshme në Serbi. Ndofta , siç propozon revista The Economist, ai synon të krijojë imazhin e qeverisë së ashpër për të kundërpeshuar lëshimet gjatë bisedimeve me Kosovën. Ndofta edhe synon të provokojë sulme ndaj komunitetit serb në Kosovë për të diskredituar kauzën Shqiptare (me standardet Serbe provokimi i sulmeve ndaj bashkëkombësve u konsideroka nacionalizëm).

Arsyet kanë fare pak rëndësi përtej kujtesës për vetëpërmbajtje dhe mos rënie pre e këtij provokimi të hapur. Qeveritë Shqiptare në Tiranë e Prishtinë pritet të mbajnë një qëndrim të ashpër ndaj Serbisë që këtej e tutje, e çdo episod dhunë ndër-etnike në Kosovë apo dhe Preshevë thjesht do çonte ujë në burimin e Beogradit.

Por në mes të tronditjes që kjo masë shkaktoi kemi harruar se cili është fajtor që Shqiptarët e Preshevës mbetën sot në dorë të tekave të Beogradit: nacionalistët shqiptarë në Kosovë e Shqipëri!

Continue reading “E vërteta e hidhur e Preshevës”

Shqiptarët dhe dritëshkurtësia e Ndërkombëtarëve

Etjon Basha

22

Më duhet të pranoj që u gëzova tej mase kur dëgjova që idesë tashmë të hedhur për  të shkrirë Ligat e Futbollit Shqiptare dhe Kosovare duke krijuar një Kampionat realisht Kombëtar, iu bashkua dhe qeveria shqiptare. Masa si këto janë pikërisht ato për të cilat kam shkruar shpesh në këtë blog: masa që synojnë të integrojnë plotësisht shoqëritë shqiptare dhe kosovare, megjithëqë duke ruajtur me vendosmëri lirinë politikë të dy shteteve.

Por zhgënjimi erdhi më i madh kur organizmat ndërkombëtarë të futbollit e hodhën poshtë me vendosmëri këtë nismë. Sigurisht, arsyeja zyrtare është që Kosova, duke mos qenë ende anëtare e Kombeve të Bashkuara, nuk mund të përfshihet zyrtarisht në këto organizata, dhe bashkimi i kampionateve me Shqipërinë anëtare do nënkuptonte pikërisht një njohje “by proxy” të Kosovës nga FIFA dhe EUFA.

Ndonëse ky arsyetim qëndron, a beson realisht njeri që kur nesër të shkëmbehet veriu i Kosovës me Preshevën dhe Serbia ta njohë zyrtarisht Kosovën, FIFA do ndryshoj qëndrim? Kur Kosova të përfshihet në OKB, do na lejojnë shkrirjen e kampionateve dhe nxjerrjen në fushë të një skuadre të vetme kombëtare? Çdo shqiptar e njeh mirë përgjigjen: në asnjë mënyrë.

Në këtë çështje, ndërkombëtarët kanë mbajtur po atë qëndrim si për rastin e adoptimit të prefiksit +355 nga Kosova, të flamurit kuq e zi (qoftë në versionin 2.0, flamuri i Dardanisë) e plot çështje të tjera. Më tej, jam i sigurt që faktori vendimtar që pengon Bashkimin Doganor mes dy vendeve, mbi dëshirueshmërinë e të cilit janë shprehur gjithë forcat politike në dy anët e kufirit, është presioni Evropian. Dhe le të mos flasim fare për bashkim të Komandave Ushtarake ose shërbimeve diplomatike!

Ç’është ky qëndrim që po mbahet ndaj Integrimit Kombëtar?

Continue reading “Shqiptarët dhe dritëshkurtësia e Ndërkombëtarëve”