“Unioni Ballkanik”: shaka e hidhur apo shenjë e keqe?

Etjon Basha

V 2.0
V 2.0?

Së fundmi Qeveria e Malit të Zi ka hedhur në qarkullim idenë e një “Unioni Ballkanik”, që në pamje të parë ngjan me “Beneluksin Ballkanik” të propozuar prej Fehlingerit dhe Krasniqit në qershor të 2012-ës, e të diskutuar edhe në këtë blog. Më duhet të them “në pamje të parë” pasi pak është bërë publike mbi qëllimet dhe strukturën e këtij Bashkimi – me përjashtim të vendeve të cilat janë ftuar të marrin pjesë, të cilave prej Beneluksit Ballkanik i janë shtuar edhe Serbia dhe Bosnje-Hercegovina.

E megjithatë, edhe me kaq pak sa është bërë e ditur mbi këtë propozim, mund të thuhet që ai ndan vetëm ngjashmëri fare të përcipta me Beneluksin Ballkanik. Vini re që, me aq sa dihet, nuk bëhet fjalë për krijimin e kurrfarë zone të lirë ekonomike mes vendeve të ftuara: nuk është folur për lirinë e plotë të lëvizjes e punësimit, për bashkim doganor e për liri lëvizjeje kapitali (dhe as të mos mendohet fare për bashkëqarkullimin monetar!). Shkurt, nuk u bëka fjalë për ndonjë version rajonal i “4 lirive” të BE-së.

Përkundrazi, ajo që përflitet është për një farë “bashkimi policor” (!!!) dhe për një Kuvend Ballkanik ku secili prej vendeve pjesëmarrëse do delegonte dhjetë përfaqësues. Seriozisht?!

Continue reading ““Unioni Ballkanik”: shaka e hidhur apo shenjë e keqe?”