Privatizimi i PTK-së: gozhda e fundit n’arkivol

Bardhyl Salihu

Mumiet majtiste të cilat e kanë fanitur debatin mbi privatizimin e Post-Telekomunikacionit të Kosovës në të kaluarën janë rikthyer edhe më zhurmshëm se më parë. Në Kuvend, ata ndodhen tek opozita e udhëhequr nga Lëvizja Vetëvendosje! e cila s’po pushon së imituari retorikën populliste të Hugo Çavezit, gjë që po i përdhos qëndrimet tjera të mira që i ka (idenë e bashkimit kombëtar si dhe militantizmin anti-qeveritar). Në rrugë, Sindikata e Pavarur e PTK-së po e vazhdon frontin me protesta që ngjasojnë me ato të dhunshme të zhvilluara në Francë kundër rritjes së moshës së pensionimit.

Continue reading “Privatizimi i PTK-së: gozhda e fundit n’arkivol”

Ç’kanë të përbashkët Kosova, Mali i Zi dhe mikroshtetet Evropiane?

Etjon Basha

Pak gjë, në pamje të parë, mund të kenë të përbashkët mikroshtetet e pasura Evropiane- Andora, Lihtenshtajni, Monakoja, San Marinoja dhe Vatikani- me Kosovën dhe Malin e Zi të varfër. Por ja që këto janë shtetet me të ardhmen më premtuese në Evropë, për një arsye të vetme: asnjëri prej këtyre shteteve nuk zhvillon politikë monetare të pavarur.

Continue reading “Ç’kanë të përbashkët Kosova, Mali i Zi dhe mikroshtetet Evropiane?”

Përfitimet ekonomike të bashkimit kombëtar

Bardhyl Salihu

Çështja e bashkimit kombëtar është intuitive. Shqiptarët—dikur në një regjion gjeografik të përbashkët—u ndanë me dhunë nga njëri tjetri dhe në mes të tyre u gjembuan kufij që i dhanë rrjedhë të ndryshme historisë së regjioneve të ndara. Por, duke mbetur popull i njëjtë me gjuhë e traditë, shqiptarët mbetën vazhdimisht të gravituar ndaj ekuilibrimit natyral të tyre: bashkimit kombëtar. Përtej drejtës së pakontestueshme të secilit individ për vetëvendosje, ekzistojnë edhe së paku 4 argumente ekonomike pse bashkimi kombëtar do të ishte i leverdishëm.

Continue reading “Përfitimet ekonomike të bashkimit kombëtar”

Reforma gjysmake e sektorit energjitik (pjesa 2)

#2 Shpërndarja e energjisë

Problemi. Sistemi shpërndarës në Shqipëri ka vuajtur nga 101 probleme. Mungesa e mirëmbajtjes, dëmtimi dhe ndërhyrjet e shumta dhe humbjet kolosale në rrjet ndikonin dukshëm në rritjen e çmimit përfundimtar të energjisë. E megjith këtë çmim të lartë, kostot sërish nuk mbuloheshin çka e nxirrte KESH-in me humbje vit pas viti.

Continue reading “Reforma gjysmake e sektorit energjitik (pjesa 2)”

Kur’ani, Kapitalizmi dhe e ardhmja e vendeve islamike

Bardhyl Salihu

Protestat anti-shtetërore që filluan në Tunizi, u përhapën bujshëm në Egjipt, u shëndrruan në luftë civile në Libi, dhe që sot po vazhdojnë në vendet tjera si Jemeni, janë shenja të qarta që Shteti në botën arabe ka marrë formën më të paskrupullt të shtypjes së lirisë individuale dhe të shkatërrimit ekonomik. Por, këto protesta do të jenë të kota nëse këta popuj nuk e kanë të qartë se çfarë sistemi alternativ duan ta vendosin në vend të atij që ka ekzistuar deri tani. Ata arabë të cilët e dinë të kaluarën e tyre nuk do ta kenë të vështirë të përcaktohen.

Continue reading “Kur’ani, Kapitalizmi dhe e ardhmja e vendeve islamike”

Reforma gjysmake e sektorit energjitik (pjesa 1)

Etjon Basha

Shumëkush e mban mend mirë periudhën e lavdishme të para disa viteve kur energjia elektrike mungonte për orë të tëra gjatë ditës, për të mos thënë për pjesën më të madhe të kohës jashtë qyteteve kryesore. Ndërkohë që tashmë, së paku mua personalisht mund të më ketë munguar energjia 20 minuta në vit, gjithë e gjithë. Si arritëm nga gjendja e tmerrshme e para disa viteve këtu ku jemi?

Continue reading “Reforma gjysmake e sektorit energjitik (pjesa 1)”